Вевчански Извори

Споменик на природата

Туризам

Споменик на природата

Научни сознанија

Споменик на природата

Мултимедија

Споменик на природата

Еко свест започна со поставување на нови инфо табли во Споменикот на природа Вевчански извори

Еко свест започна со поставување на нови инфо табли во Споменикот на природа Вевчански извори

Инфо табли се поставуваат со цел подобрување на инфраструктурата во заштитеното подрачје, зголемување на информираноста на посетителите за значењето и убавините на заштитеното подрачје Вевчански извори, како и степените на заштита и дозволените и забранети активности...

read more
Заедничко работење на заштитените подрачја е единствениот начин за да се зачуваат уникатните природни вредности и ендемични видови во Југозападниот регион

Заедничко работење на заштитените подрачја е единствениот начин за да се зачуваат уникатните природни вредности и ендемични видови во Југозападниот регион

Со интерактивна дискусија за важноста да се заштити природата преку заштитените подрачја во Југозападниот регион и проекција на кратки филмови, Еко-свест учествуваше на седмото издание на фестивалот на краток филм „Drim Short 2023“ кој се одржа во Струга. Настанот...

read more
Еко-свест одржа работилници за природа на 13та Смотра на Сојузот на извидници на Македонија

Еко-свест одржа работилници за природа на 13та Смотра на Сојузот на извидници на Македонија

Тимот на Еко-свест оваа година учествуваше на 13тата Смотра на Сојузот на извидници на Македонија која во периодот од 13 до 17 јули се одржуваше во Крушево. Заедно со нашата локална канцеларија од Вевчани одржавме серија на активности за еколошка едукација со повеќе...

read more
Уметничка средба на Јабланица. 

Уметничка средба на Јабланица. 

Во соработка со INKA - Initiative for independent cultural activism се собравме во прекрасен амбиент во старата шума во околината на манастирот Св. Спас, над Вевчани, со прекрасен поглед кон Охридското Езеро за да организираме работилница. Во овој природен рај,...

read more

ВЕВЧАНСКИ ИЗВОРИ

Вевчанските извори се наоѓаат на 900 м н.м. Во 1997 год. се прогласени за Споменик на природата. Од центарот на Вевчани до самиот локалитет, патот е асфалтиран и има околу 550 метри, а се стигнува за околу 7 минути со пешачење. Вевчанските извори се одликуваат со доста богата биолошка разновидност и се едни од најпосетените места во Македонија од домашни и од странски туристи.
За време на вечерните и ноќните часови, изворите можат да се посетат бидејќи се насекаде осветлени, поставени се и подводни рефлектори со што водата добива посебна убавина. Изобилството на вода, и пештерата од која таа извира е посебна атракција за привлекување на домашни и странски туристи, на самото место има маси со клупи за одморање, изграден е видиковец, а се наоѓаат и три помали цркви кои секогаш се отворени за посета. Локалитетот во изворот поседува инфо-табли од кои туристите можат да се информираат за биолошката разновидност во локалитетот.