Еко свест започна со поставување на нови инфо табли во Споменикот на природа Вевчански извори

Еко свест започна со поставување на нови инфо табли во Споменикот на природа Вевчански извори

Инфо табли се поставуваат со цел подобрување на инфраструктурата во заштитеното подрачје, зголемување на информираноста на посетителите за значењето и убавините на заштитеното подрачје Вевчански извори, како и степените на заштита и дозволените и забранети активности...
Заедничко работење на заштитените подрачја е единствениот начин за да се зачуваат уникатните природни вредности и ендемични видови во Југозападниот регион

Заедничко работење на заштитените подрачја е единствениот начин за да се зачуваат уникатните природни вредности и ендемични видови во Југозападниот регион

Со интерактивна дискусија за важноста да се заштити природата преку заштитените подрачја во Југозападниот регион и проекција на кратки филмови, Еко-свест учествуваше на седмото издание на фестивалот на краток филм „Drim Short 2023“ кој се одржа во Струга. Настанот...
Еко-свест одржа работилници за природа на 13та Смотра на Сојузот на извидници на Македонија

Еко-свест одржа работилници за природа на 13та Смотра на Сојузот на извидници на Македонија

Тимот на Еко-свест оваа година учествуваше на 13тата Смотра на Сојузот на извидници на Македонија која во периодот од 13 до 17 јули се одржуваше во Крушево. Заедно со нашата локална канцеларија од Вевчани одржавме серија на активности за еколошка едукација со повеќе...
Уметничка средба на Јабланица. 

Уметничка средба на Јабланица. 

Во соработка со INKA – Initiative for independent cultural activism се собравме во прекрасен амбиент во старата шума во околината на манастирот Св. Спас, над Вевчани, со прекрасен поглед кон Охридското Езеро за да организираме работилница. Во овој природен рај,...
Меѓународни денови на пчелата и биодиверзитетот

Меѓународни денови на пчелата и биодиверзитетот

По повод меѓународните денови на пчелата и биодиверзитетот, на гости во нашата канцеларија ни беа учениците од V одделение од ООУ Страшо Пинџур – Вевчани.  Заедно учевме за значењето на биодиверзитетот за целиот живот на планетата, за чистиот воздух што го...
Генералка Викенд во Вевчани

Генералка Викенд во Вевчани

Еко свест заедно со учениците и наставниците од ООУ Страшо Пинџур – Вевчани денес се приклучија во акцијата Генералка Викенд со чистење на улиците низ Вевчани и Вевчанските извори. Се собираа несоодветено расфрлани отпадоци во околината (пластика, хартија и др)....
Mурал во училишниот двор на ООУ Страшо Пинџур – Вевчани

Mурал во училишниот двор на ООУ Страшо Пинџур – Вевчани

Од водата доаѓа животот. Без водата нема ништо. Тоа е важно да се знае за да се однесуваме со почит кон овој основен ресурс кој поврзува сѐ на нашата планета. Кон нашите реки и езера.   Креативните ученици од ООУ Страшо Пинџур – Вевчани заедно со уметникот Горан...
Едукација за млади во Споменикот на природата „Вевчански извори“

Едукација за млади во Споменикот на природата „Вевчански извори“

  Еко-свест и Национален Парк Галичица со ученици вежбаа бонтон во природа и како се чуваат заштитени подрачја. Кога одиме на гости има правила на однесување. Така, и кога ја посетуваме природата постои бонтон, односно правила како што треба, што може, а што не треба...
Oбука за методи на мониторинг на крупни месојади на ренџерската служба на Споменикот на природата Вевчански Извори.

Oбука за методи на мониторинг на крупни месојади на ренџерската служба на Споменикот на природата Вевчански Извори.

Како дел од Трилатералниот проект за кафеавата мечка денес во нашата канцеларија во Вевчани во соработка со МЕД/MES организиравме обука за методи на мониторинг на крупни месојади на ренџерската служба на Споменикот на природата Вевчански Извори. Заштитеното подрачје...
Првиот ден на пролетта

Првиот ден на пролетта

21 март во локалната канцеларија на Еко-свест Вевчани го одбележавме првиот ден на пролетта со заедничка акција за засадување садници со учениците од ООУ Страшо Пинџур – Вевчани. Се радуваме дека овие дрвја ќе им држат сенка на учениците во летните денови и ќе...