Уметничка работилница со нашите трето одделенци од ООУ Страшо Пинџур – Вевчани

Уметничка работилница со нашите трето одделенци од ООУ Страшо Пинџур – Вевчани

Уметничка работилница со нашите трето одделенци од ООУ Страшо Пинџур – Вевчани . Во големите сенки во Вевчански извори-Споменик на природата/Vevchani springs-Monument of nature креиравме и декориравме куќички за птици. Децата учат преку игра. Ова е факт докажан...
Учиме, цртаме и боиме со дечињата од градинката Планински Цвет од Вевчани

Учиме, цртаме и боиме со дечињата од градинката Планински Цвет од Вевчани

Каде подобро би го промовирале прирачникот “Споменик на Природа Вевчански Извори – Природата во очите на децата”, ако не во Детската градинка Планински Цвет Вевчани Нашите верни другарки и другари, секогаш расположени за дружење. А најмногу за...
Едукативни публикации

Едукативни публикации

Со цел уште од најрана ворзаст да ги поврземе децата со природата, а особено со игри и учење на отворено изработивме три нови Едукативни прирачници посветени на Споменикот на Природа Вевчански Извори. Споменик на Природа Вевчански Извори – Експериментално поле...
Меѓународен ден на животната средина

Меѓународен ден на животната средина

Темата на овогодинешниот меѓународен ден на животната средина е реставрација на земјиштето, па затоа денес заедно со учениците од ООУ Страшо Пинџур – Вевчани засадивме неколку автохтони садници. Со оваа акција сакаме да испратиме порака, дека сите заедно треба...
Трилатерален проект за кафеава мечка

Трилатерален проект за кафеава мечка

Кафеава мечка се соочува со многу закани поради фрагментацијата на живеалиштата и негативните човечки активности. На тромеѓето меѓу Македонија, Албанија и Грција, се работи на зачувување на популацијата на овие животни. Од април 2022 до декември 2023 година, Еко-свест...