Еко свест започна со поставување на нови инфо табли во Споменикот на природа Вевчански извори

Еко свест започна со поставување на нови инфо табли во Споменикот на природа Вевчански извори

Инфо табли се поставуваат со цел подобрување на инфраструктурата во заштитеното подрачје, зголемување на информираноста на посетителите за значењето и убавините на заштитеното подрачје Вевчански извори, како и степените на заштита и дозволените и забранети активности...
Заедничко работење на заштитените подрачја е единствениот начин за да се зачуваат уникатните природни вредности и ендемични видови во Југозападниот регион

Заедничко работење на заштитените подрачја е единствениот начин за да се зачуваат уникатните природни вредности и ендемични видови во Југозападниот регион

Со интерактивна дискусија за важноста да се заштити природата преку заштитените подрачја во Југозападниот регион и проекција на кратки филмови, Еко-свест учествуваше на седмото издание на фестивалот на краток филм „Drim Short 2023“ кој се одржа во Струга. Настанот...
Еко-свест одржа работилници за природа на 13та Смотра на Сојузот на извидници на Македонија

Еко-свест одржа работилници за природа на 13та Смотра на Сојузот на извидници на Македонија

Тимот на Еко-свест оваа година учествуваше на 13тата Смотра на Сојузот на извидници на Македонија која во периодот од 13 до 17 јули се одржуваше во Крушево. Заедно со нашата локална канцеларија од Вевчани одржавме серија на активности за еколошка едукација со повеќе...
Уметничка средба на Јабланица. 

Уметничка средба на Јабланица. 

Во соработка со INKA – Initiative for independent cultural activism се собравме во прекрасен амбиент во старата шума во околината на манастирот Св. Спас, над Вевчани, со прекрасен поглед кон Охридското Езеро за да организираме работилница. Во овој природен рај,...
Меѓународни денови на пчелата и биодиверзитетот

Меѓународни денови на пчелата и биодиверзитетот

По повод меѓународните денови на пчелата и биодиверзитетот, на гости во нашата канцеларија ни беа учениците од V одделение од ООУ Страшо Пинџур – Вевчани.  Заедно учевме за значењето на биодиверзитетот за целиот живот на планетата, за чистиот воздух што го...
Генералка Викенд во Вевчани

Генералка Викенд во Вевчани

Еко свест заедно со учениците и наставниците од ООУ Страшо Пинџур – Вевчани денес се приклучија во акцијата Генералка Викенд со чистење на улиците низ Вевчани и Вевчанските извори. Се собираа несоодветено расфрлани отпадоци во околината (пластика, хартија и др)....