Трајна поставка за природа “Патување низ природните богатства на Вевчански извори”

Трајна поставка за природа “Патување низ природните богатства на Вевчански извори”

Ве покануваме на отворање на Трајна поставка за природа “Патување низ природните богатства на Вевчански извори” Свеченото отворање ќе се одржи во петок 22 март, од 13 часот во Мултикултурен Центар “Коста Србакоски” Вевчани. Трајната поставка со...
Вевчанска Локва

Вевчанска Локва

Вевчанската локва се наоѓа на запад од Вевчани, на источната планинска страна на Јабланица во изворишниот дел на Вевчанска Река и во непосредна близина на македонско-албанската граница. Сместено е во цирк, односно долот и пределот наречен Голина кој се наоѓа веднаш во...
Вевчански Извори

Вевчански Извори

Вевчански Извори се едни од поретките псевдопериодски сифонски врела во Македонија. Сместени се на источните падини на планината Јабланица, кај Вевчани, на надморска височина од 900 метри. Главниот извор е сместен во отворот на пештера. На десетина метри подолу, се...
Ресторан Кутмичевица

Ресторан Кутмичевица

Ресторан „Кутмичевица“се наоѓа на прекрасна локација во  Вевчани – Република Македонија, опкружен со прекрасна природа, убав и чист воздух, уредени патеки за прошетка и рекреација и уште многу други убавини. Во ресторанот можете да уживате во убавиот амбиент и убавите...
Ресторан Пупина Куќа

Ресторан Пупина Куќа

Низ старата зачувана дрвена порта што ја крепи со децении авлијата ѕидана од скромните, но вредни домаќини ќе влезете во целосно обновената спомен куќа на светски познатиот научник Михајло Пупин, што е комбинација на сместувачко-угостителски објект и музејска поставка...